Bekendheid van Whisky

Whisky is een van oorsprong Keltisch product. Historici vermoeden dat Ierse monniken zijn begonnen met het distilleren. Ooit waren het de Ieren die Schotland kolonialiseerde en hebben zo de kunst van het distilleren in Schotland geïntroduceerd. 

De oudst bekende geschreven tekst met betrekking tot whisky stond op Roll Number 305 van het Schotse Exchequer in 1494. “Delivery of eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aquavitae Delivery of eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aquavitae”, zo luidde de tekst. Volgens de notulen van de Schotse schatkist distilleerde Broeder John Cor in 1494 het levenswater (aquavitae).

Vanuit Schotland en Ierland is whisky ook in Engeland en Wales terechtgekomen en vandaar uit is het proces naar de Verenigde Staten, Canada en uiteindelijk de wereld overgegaan.

Yamanaki Japanse whisky

Na de Tweede Wereldoorlog raakte whisky bekend in Europa. Deze bekendheid kwam door de geallieerde soldaten. Ook in het Verre Oosten werd whisky door soldaten geïntroduceerd en ook daar leerde men whisky kennen en waarderen. Whisky wordt vandaag de dag over de hele wereld geproduceerd, van Canada tot Japan zoals de Yamazaki Single Malt Whisky dat wordt geproduceerd in de Yamazaki Distillery in Shimamoto, Osaka.

Whisky wordt dan wereldwijd geproduceerd, de Whisky’s verschillend van smaak. Door eigen methodieken en manieren van destilleren ontstaan overal eigen productienormen. Er zijn momenteel zoveel soorten op de markt dat het ingewikkeld is om een onderscheid te maken tussen al die soorten.

Lees ook: Soorten Whisky