Soorten Whisky

Whisky soorten Bourbon Whiskey

Er bestaan zoveel verschillende soorten whisky’s dat het ingewikkeld is om goed een onderscheid te maken tussen al deze soorten. Zo heb je bijvoorbeeld de malt whisky, single malt whisky en de bourbon. Hieronder wagen we een poging om de soorten whisky te onderscheiden.

Graanwhisky
Whisky gestookt van graan of een combinatie van granen al of niet in combinatie met neutrale distillaten. Afhankelijk van het land of streek kunnen verschillende granen worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of maïs zijn. Welke graansoorten gebruikt worden hangt af van het land van herkomst. Zo staat Noord-Amerika erom bekend dat er veel gebruik wordt gemaakt van rogge en maïs.

Bourbon
Whisky soorten Bourbon WhiskeyBourbon is een whisky die in bepaalde staten van de Verenigde Staten wordt gestookt. Bourbon bevat 50 tot 90% maïs waarbij een kleine hoeveelheid rogge of tarwe met gerstemout wordt toegevoegd. Typisch voor Bourbon is dat de whisky moet rijpen op geblakerde eikenhouten vaten. De vaten mogen één maal gebruikt worden en worden vaak na gebruik naar Schotland geëxporteerd aangezien die beperking daar niet geldt. De duur van het rijpen en het alcoholgehalte van Bourbon is afhankelijk van staat tot staat.
Het whiskymerk Jack Daniëls, is ook een bourbon. Omdat deze whiskey wordt gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn, wordt dit een Tennessee whiskey genoemd.

Rye
Rye whisky is een roggewhisky en wordt vooral in Canada en de Verenigde Staten gestookt. Al naar gelang de locale wetgeving varieert het percentage rogge en de toevoeging van neutrale distillaten. In de Verenigde Staten moet de Rye minimaal uit 51% rogge bestaan. In Canada daarentegen worden neutrale distillaten toegevoegd en ook vruchtenwijn. Canadese Rye heeft een lagere alcoholpercentage dan in de Verenigde staten.

Malt whisky
Malt whisky is uitsluitend gestookt uit gemoute gerst wordt meestal in Schotland geproduceerd, hoewel er nog andere landen zijn waar het distilleren van malt whisky plaatsvindt.
Binnen de malt Whiskies bestaan er verschillende soorten.

Pure Malt whisky
Pure-Malt-WhiskyPure malt whisky is whisky wat gestookt wordt in pot stills en enkel bestaat uit gemoute gerst. Pot stills zijn grote koperen kuipen. De top van die kuip loopt uit in een buis. Er zijn verder geen beperkingen om de naam pure malt aan een whisky te mogen toevoegen. Het eindproduct mag dus een mengsel zijn van distillaten afkomstig zijn van verschillende distilleerderijen, leeftijden en rijpingen.

Vatted Malt
Als men de malts van verschillende distilleerderijen tot een whisky mengt dan mag die whisky de naam Vatted Malt dragen. Er mag enkel gemoute gerst gebruikt worden om tot dit distillaat te komen. Het distilleerproces is vrij.

Cask Strength
Deze Whisky wordt voor hij in de fles gaat aangelengd met water, tot op een bepaald alcoholvolume. Het volume is afhankelijk van de distilleerderij.

Single Malt
Single malt wordt gemengd voordat het gebotteld wordt. Dit mengsel moet wel afkomstig zijn van distillaten van dezelfde distilleerderij. Het is geen regel dat alle whisky die tot single malt verwerkt wordt van hetzelfde productieproces afkomstig moet zijn. M.a.w. de whisky kan op verschillende tijdstippen gestookt worden en in verschillende vaten gelagerd zijn geweest. Als we een whisky bottelen die uit één en hetzelfde vat afkomstig is dan hebben we een Single Single Malt.

Blended whisky
Blended whisky is een mengeling van graan- en maltwhisky. In blend whiskies zijn er verschillende types.

Gewone blended whisky
Een blended whisky is een mengeling van malt en graanwhisky. De verhouding van deze gewone blended whisky is. Meestal 80% graanwhisky en 20% malt whisky.

Luxe Blended
Een luxe blended whisky is een mengeling in de fles die bestaat uit 50% malt en 50 % graanwhisky. Het percentage malt is hoger wat de kwaliteit van de whisky verbeterd.

Cask Straight Whisky
Deze Whisky wordt voor hij in de fles belandt aangelengd met een mengsel van verschillende vaten whisky op vat sterkte. Een single malt whisky op cask strength, waarvan alle flessen gebotteld werden met whisky uit één en hetzelfde vat is dan weer een Cask Straight Whisky.

Vintage
Het summum van single malt zou de Vintage moeten zijn. Dat is single malt van één en hetzelfde vat, doch op zijn top gelagerd (gebotteld op het hoogste niveau van rijping).