Whisky Regio’s

whiskyregio's

whiskyregio'sGeografisch delen de Schotten hun land in twee delen op: de Highlands en de Lowlands. Dit zijn de belangrijkste twee whiskyregio’s. Ten zuiden van het schiereiland Kintyre bevinden zich ook nog twee distilleerderijen die men in het whiskylandschap indeelt bij de Campbletown Whiskies. Tenslotte vernoemen we de Whiskies van de eilanden Islay en Jura. Deze whiskies worden dan ook Islay Whiskies genoemd.

In de Hooglanden in en rond de vallei gevormd door de rivier de Spey, worden heel veel whiskies gedistilleerd. De Speystreek verstrekt een ware schatkamer aan whiskies en wordt soms ook als aparte regio beschouwd, hoewel strikt genomen de Speyvalei tot de Hooglanden behoord. Geografische elementen hebben een invloed op de smaak van de whisky, echter blijkft het ingewikkeld om een whisky naar zijn regio van herkomst qua smaak te kunnen bepalen. Hierdoor kun je de regio’s alleen als grove richtlijn gebruiken en is dit wat minder belangrijk.

Bovendien liggen Campbletown en de Lowlands niet zo heel ver van elkaar. Is het ingewikkeld om een grens tussen een zuivere Speyside en de rest van de Highland whiskies te trekken? Zou een Tallisker, gedistilleerd op het eiland Skye niet tot de Islay Whiskies mogen behoren omdat hij niet echt op Islay of Jura is gedistilleerd? En wat met Highland Park en Scapa, die afkomstig zijn van de Orkneys? Waarom worden die Orkaden niet als aparte regio beschouwd?

Zo ziet u maar, dat het erg ingewikkeld kan zijn om de whisky regio’s te benoemen en in een kaart in te tekenen.