Expert: mengen & bottelen

Nadat het gehele destileerproces is doorlopen, het Kiemen, het drogen, het gisten, het distilleren en het rijpen, wordt er gewerkt aan de Final touch. Het mengen en bottelen van de Whisky. De uiteindelijke whisky zal samengesteld moeten worden door door mengen waarna de whisky wordt gebotteld.

De basis van het mengen van de Whisky
Een Whisky wordt samengesteld uit verschillende vaten. De vermengde whisky zal een smaak en geur krijgen die typisch en herkenbaar voor een distilleerderij. Degeen die de samenstelling mengt wordt een noser genoemd. Iemand die aan de whisky ruikt en proeft om de beste whisky samen te stellen. De noser mengt vanuit de verschillende vaten een nieuw mengsel. De basis whisky die hij hiervoor gebruikt zijn van verschillende destileer eindproducten vanuit verschillende jaren. Als er op het etiket van een whisky een tienjarige leeftijd staat dan houdt dat in dat de jongste whisky die gebruikt is in het mengsel minimaal tien jaar oud is. Dus kan er ook whisky inzitten die meer dan 10 jaar is gerijpt.

De Noser maakt gebruik van een smaakwiel, vaak gebruikt hij een smaakwiel die hij zelf heeft ontwikkeld. Hierop basseert hij de gewenste geur en smaak van een destileerderij. Als u zelf een Whisky proeft kunt u ook gebruik maken van zo’n smaakwiel, er zijn legio standaard smaakwielen in omloop.

Het bottelen van de Whisky
Na het mengen moet de whisky meestal nog worden aangelengt met water. Schotse Whisky behoort minimaal 40% alcoholgehalte te bevatten. Er bestaan echter ook whiskies die op vatsterkte worden gebotteld. Dat gebeurt bij een gespecialiceerd Bottle hause.